KHAS ERC Performans ve Siyaset Webinarları – Doç. Olivera Jokić ve Christina Novakov-Ritchey

Zoom

Bir Köylünün Bilebildikleri: (Post-)Sosyalist (Eski) Yugoslavya Bağlamında Modernitenin Yolu ve Performansı Üzerine

Konuşmacılar: Doç Olivera Jokić ve Christina Novakov-Ritchey

Moderatör: Rüya Kalıntaş

Tarih: 15 Aralık 2021 Çarşamba, 19.30 İstanbul (GMT +3)

11.30 New York, 16.30 Londra, 17.30 Orta Avrupa Saati

Lütfen webinar için önceden kayıt yaptırınız:

Meeting ID: 886 7714 2380 Şifre: 234015 Toplantı dili İngilizcedir.

Olivera Jokić ve Christina Novakov-Ritchey’nin vereceği bu atölye, “köylü yaşamı”nın mevcut tanımlarını belirleyen siyasi ve epistemolojik yükü ve nispeten yakın zamana kadar Yugoslavya ulus-devleti olan bölgede barındırdığı birikimi inceleyecektir. Egemen milletleri ve imparatorluklarından, savaşlarına ve kentsel siyasi kurumlarına kadar bu bölge, uzun bir zaman boyunca siyasi tarihin katı ve eril kavramlarıyla çalışılmıştır. Atölye, performans çalışmalarının diğer disiplinlerarası alanlarla bağlantı kurarak bu bölge hakkında nasıl yeni bilgiler sağlayabileceği üzerinde duracaktır.

Jokić, 1910’larda köylü ailelerde doğan üç kadının biyografilerinin önemine odaklanacaktır. Bu kadınların hayat tasavvurları, yeni-gelenekselcilerin “normale dönüş” ve cinsiyet kategorilerinin serbest piyasa toplumuna uygun olarak yeniden kutuplaştırılması yönündeki taleplerine kadar bölgedeki toplumsal cinsiyet ve kentleşme siyasetini ve performansını şekillendirmiştir.

Novakov-Ritchey’nin sunumu, 19. yüzyılın başlarından günümüze kadar köylülerin bilme ve var olma biçimlerinin gitgide yadsınmasının, halen devam eden sömürge kaynaklı epistemik bir şiddet programı oluşturduğunu savunacaktır.

Olivera Jokić, New York Şehir Üniversitesi John Jay College’da Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bölümünde doçenttir. Edebi yazın ile tarihi belgeler ve bilhassa kolonyal arşivler arasındaki ilişki; arşivlerin oluşturulması; toplumsal cinsiyet ve “kadın yazarlığı”nın tarihlerine ilişkin yazın üzerine çalışmaktadır. Yakın zamanda Rüstem Ertuğ Altınay ile birlikte iki derginin, arşivler ve popüler kültür arasındaki ilişkileri konu alan özel sayılarının editörlüğünü yapmıştır.

Christina Novakov-Ritchey, Kaliforniya-Los Angeles Üniversitesi, Kültür ve Performans alanında doktora öğrencisidir. Araştırmasında Yugoslavya coğrafyasında köylüler, komünizm, ekoloji, folklör ve estetik üzerine yoğunlaşmaktadır. Bir sonraki araştırma projesi, küresel post-sosyalist video ve performans sanatı üzerine bir kitapır. Kaliforniya Üniversitesi Beşeri Bilimler Araştırma Enstitüsü (Post)Sosyalist Çalışmalar Grubu’nun düzenleyicilerinden ve Post Diyaloglar Ağı üyesidir.

Bu webinar serisi ve “Ulusal Abjeksiyonu Sahnelemek” başlıklı araştırma projesi, Avrupa Araştırma Fonu Başlangıç Fonu (ERC-2019-StG, Hibe No: 852216) sponsorluğunda gerçekleştirilmektedir.

İnternet sitesi: https://stagingabjection.com/

Twitter: @StagingAbject

Instagram: @stagingabjection

Facebook Sayfası: ERC Staging National Abjection/ERC Ulusal Abjeksiyonu Sahnelemek