Prof. Dr. Deniz Bayrakdar’ın Editörlüğünde Yeni Bir Kitap

18 Mart 2022

Radyo, Televizyon ve Sinema bölümümüzün öğretim üyelerinden Prof. Dr. Deniz Bayrakdar’ın Robert Burgoyne ile birlikte editörlüğünü yaptığı Refugees and Migrants in Contemporary Film, Art and Media başlıklı kitap Amsterdam University Press’ten çıktı.

21. yüzyıl küresel ısınma, iç savaşlar, ekonomik ve politik nedenlerle insan hareketliliğinin giderek hızlandığı bir göç dalgasına şahit oldu ve şu anda 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ve Berlin Duvarı’nın yıkılışının ardından barışı tesis ettiği düşünülen kıta Avrupası’nın kıyısında yeniden yaşanıyor.

Refugees and Migrants in Contemporary Film, Art and Media kitabı zorunlu göç denilen bu insanlık dramının sanat işlerinde yansımalarını tartışan on bir bölümden oluşuyor. Çalışmaya katkıda bulunan isimleri arasında Dudley Andrew, Nagehan Uskan, Robert Burgoyne, Selmin Kara, Dora Apel, Erik Marshall, Deniz Göktürk, Eileen Rositzka, Deniz Bayrakdar, Nevena Dakovic ve Iva Lekovic yer alıyor.

Ai Weiwei ve Richard Mosse’un işleri, Midilli adasında mültecilerin atölyeleri, Alejandro G. Iñárritu’nun sanal gerçeklik enstalasyonları, Balkanlar, Türk-Alman ve Türkiye filmlerinde mülteci ve göçmen anlatılarını, tasarımlarını kapsayan çalışma, 2019 yılında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen XX. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler “Cinema and Migration” konferansından hareketle genişletilerek bir derleme kitap projesi olarak hazırlandı.

Kitabın arka kapağında yer alan yazılar kitabın özüne dair yorumları içeriyor. Isolina Ballesteros çalışmayı “21.yüzyılda kitlesel göç üzerine görsel kültür araştırmaları için gözardı edilemeyecek bir kaynak” olarak nitelerken Daniela Berghahn “Panoramik bir çerçeve içinde zengin ve ufuk açıcı bir antoloji…” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kitabın detaylarını şu linkten inceleyebilirsiniz: https://www.aup.nl/en/book/9789463724166/refugees-and-migrants-in-contemporary-film-art-and-media#toc