KHAS ERC Performans ve Siyaset Webinarları – Doç. Milija Gluhovic

Yeni İpek Yolları ve Performans

Konuşmacı: Milija Gluhovic

Moderatör: Berkem Yanıkcan

Tarih: 8 Aralık 2021 Çarşamba, 19.30 İstanbul (GMT +3)

11.30 New York, 16.30 Londra, 17.30 Orta Avrupa Saati

Lütfen webinar için önceden kayıt yaptırınız:

Meeting ID: 886 7714 2380 Şifre: 234015

Toplantı dili İngilizcedir.

2013 yılında başlatılan ve tarihteki en büyük jeoekonomik girişim olarak adlandırılan Çin Ekonomik Kuşağı ve Denizcilik İpek Yolu, diğer adıyla Kuşak Yol Girişimi (OBOR), kıtaları birbirine bağlamayı ve ticaret, altyapı, kültür ve finans alanlarını kapsayan işbirlikleriyle Avrasya’yı birleştirmeyi hedeflemektedir. OBOR, şimdiye kadar jeopolitik ve jeoekonomik bir proje olarak ele alınmıştır fakat bu sunum, 21. yüzyılda İpek Yolları’nın yeniden hayata geçirilmesinin ne anlama geldiğini ve bu jeopolitik kronotopun tiyatro ve performans çalışmaları için nasıl verimli olabileceğini sorgulamaktadır. Sunumun bir parçası olarak, Hindistan’ın Delhi şehrindeki Ambedkar Üniversitesi’nde verilen bir müzikal tiyatro dersi kapsamında Anuradha Kapur ve Deepan Sivaraman tarafından yönetilen büyük çaplı bir açık hava performans gösterisi olan “Dark Things” (2018) ele alınacaktır. Güney Afrikalı şair ve akademisyen Ari Sitas’ın oratoryosuna ait bir metne dayanan bu performans, günümüz İpek Yolları’nın karanlık yüzü ile toplulukların ve arzuların dolaşımı, kapitalist piyasa ve ekonomik küreselleşme ve bunların yol açtığı beşeri ve çevresel felaketler arasındaki bağlantıları incelemektedir.

Milija Gluhovic, Warwick Üniversitesi Tiyatro ve Performans Çalışmaları bölümünde doçenttir. Yayınları arasında A Theory for Theatre Studies: Memory (Bloomsbury, 2020), Performing European Memories (Palgrave, 2013) adlı kitaplar ve ortak editörlüğünü yaptığı The Oxford Handbook of Politics and Performance (OUP, 2021), International Performance Research Pedagogies (Palgrave, 2018), Performing the Secular (Palgrave, 2017) ve Performing the ‘New’ Europe (Palgrave, 2013) başlıklı eserler bulunmaktadır. IFTR İdari Komitesi ve EASTAP Dergisi’nin yayın kurulu üyesidir. Halen Warwick Üniversitesi’nde Yaratıcı Sanatlar, Performans ve Görsel Kültürler Fakültesi’nin Uluslararası Ortaklıklar direktörlüğünü yapmaktadır.

Bu webinar serisi ve “Ulusal Abjeksiyonu Sahnelemek” başlıklı araştırma projesi, Avrupa Araştırma Fonu Başlangıç Fonu (ERC-2019-StG, Hibe No: 852216) sponsorluğunda gerçekleştirilmektedir.

İnternet sitesi: https://stagingabjection.com/

Twitter: @StagingAbject

Instagram: @stagingabjection

Facebook Sayfası: ERC Staging National Abjection/ERC Ulusal Abjeksiyonu Sahnelemek